Svininfluensan :(

Två influensasjuka i respirator


En kvinna i 40-årsåldern och en 14-årig pojke vårdas i respirator efter att ha smittats av influensa. Kvinnan tillhör en riskgrupp, pojken inte. Samtidigt tros en man i 60-årsåldern i Örebro ha dött av sjukdomen.
Ytterligare en person, en kvinna i 40-årsåldern, vårdas i respirator på Hudiksvalls sjukhus efter att ha smittats av den nya influensan. Kvinnans tillstånd är allvarligt.
"Kvinnan tillhör riskgrupperna och har svårt att syresätta sig själv", säger chefläkare Blanche Holmberg i ett pressmeddelande.
Samtidigt är läget fortsatt allvarligt men stabilt för den 14-årige pojke som insjuknat i influensa. Pojken, som inte tillhör någon riskgrupp, är nedsövd och vårdas i respirator på länssjukhuset i Kalmar.
— Det är alltid allvarligt när man ligger i respirator, men det är inte kritiskt just nu, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer till TT om pojkens hälsotillstånd på tisdagsmorgonen.
Pojken blev sjuk i slutet av förra veckan och kom till sjukhuset på måndagseftermiddagen. Då var han andfådd och hade svårt att tillgodogöra sig syre.
En första analys visade att han drabbats av influensa A. Med allra största sannolikhet rör det sig om AH1N1, det vill säga svininfluensa, uppger Per-Åke Jarnheimer.
En man i 60-årsåldern från norra Örebro län tros ha dött av svininfluensan. Han hittades död i sitt hem efter att ha haft luftvägsinfektion i drygt en vecka. Mannen tillhörde inte någon medicinsk riskgrupp, skriver Örebro läns landsting i ett pressmeddelande. Influensan tros ha utlöst en hjärtinfarkt, som blev den direkta dödsorsaken. Laboratoriesvar visade att han bar på A/H1N1.

Totalt har det i Sverige inträffat fem dödsfall med koppling till svininfluensan under hösten.



Fakta: Svininfluensan

Enligt den officiella statistiken hade 2 126 bekräftade fall av svininfluensa rapporterats i Sverige fram till och med vecka 43.
Av dessa var 350 barn i åldrarna under 10 år och 654 barn och ungdomar i åldrarna 10 till 19 år.
Hittills har 174 personer vårdats på sjukhus, varav 34 procent är barn och ungdomar.
Enligt Smittskyddsinstitutet är dock siffrorna för sjukhusvårdade otillförlitliga eftersom landstingen varit dåliga på att rapportera in antalet sjukhusfall. Det verkliga antalet insjuknade i svininfluensa är många gånger större än de rapporterade fallen.



Nu är man glad att man har tagit vaccinet när man läser det här! Hellre lite ont i armen i några dagar än att ligga i respirator. Vad säger ni? Är ni oroliga över att bli smittade? Har ni tagit vaccinet eller inte?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0